סדנת Slow Sprint
כך יוצרים: לחמניות
קונים לחם לבן, טוחנים אותו עם כוס מים ולשים לנקניקיות באורך 15 ס"מ. קונים בורקס עם שומשום, מגרדים מהם את השומשום ומפזרים על נקניקיות הלחם.
התוצאה: לחמניות !
(זאב אנגלמאיר, מסע לוולגריה, מתכוני הארץ המובתחת)
Work by Tatsuya Tanaka
במכון אבני לאמנויות ועיצוב יש מסורת של "קורסי ספרינט" – שישה מפגשים של למידה מרוכזת פרויקט (PBL) המובילה לפיתוח מוצר בתחום הנבחר ע"י המרצה.
יותם בחר להנחות ספרינט בנושא עיצוב איטי, תחת השם המתבקש "Slow Sprint". מעט על התחום בהמשך.
הקונספט המוביל היה תכנון מוצרים המיועדים לייצור על ידי אוכלוסיות מוחלשות או בעלות מוגבלויות אשר משווקים ללקוחות קצה עמידים. המתודה הייתה פרשנות מחודשת לשיטת פס הייצור – לאו דווקא בצורה שתמקסם את התוצאה דרך חיסכון בזמן ובכסף, אלא דרך סיפוק עבודה מעניינת למספר רב ככל האפשר של אנשים.
מחקר צרכיהם ויכולותיהם של אנשים אלו (תיאורותיים או אמיתיים), מנגנוני הייצור הקיימים ופלטפורמות השיווק הזמינות ברחבי העולם היוו את הבסיס לתכנון.
עיצוב איטי (Slow Design), חלק מהתנועה החברתית-תרבותית The Slow Movement, הוא מונח-על אשר מאגד תחתיו ערכים רבים: אקולוגיה, מיחזור, קראפט מסורתי, מקומיות (localism), סחר הוגן (fare trade), שיתופיות וכו' – מעין מיתוג חדש למונח "קיימות" (sustainability) שהתחיל להתעייף בשנים האחרונות.
בקורס זה חיבר יותם את גישת העיצוב האיטי למודל מתחום מדעי המדינה הנקרא "המגזר הרביעי".
במשק הישראלי קיימים שלושה סוגי מגזרים:
• ציבורי-ממשלתי: מבוסס מיסים והכנסות ממשלתיות
• פרטי-עסקי: המטרה היא רווחים וצמיחה כלכלית
• עמותות ומלכ"רים: ללא מטרת רווח אלא תרומה לקהילה
המגזר הרביעי מציע מיזוג בין המגזרים השונים במשק, לא ביטול של החלוקה הקיימת אלא מיזוג יכולות, נכסים ומשאבים:
המגזר העסקי צריך להתחיל לקחת בחשבון ולהתחשב בהשפעות הסביבתיות, החברתיות והכלכליות של פעילותו, בעיקר כלפי הקהילות הישירות שבהן כל ארגון פועל, עמותות ומלכ"רים מהמגזר השלישי צריכות במובנים מסוימים להתנהל כמו עסקים השואפים להצלחה עסקית ופיננסית, לתכנן ליעד של עצמאות כלכלית וגיבוש אסטרטגיית צמיחה יעילה והמגזר הציבורי-ממשלתי צריך לעשות שימוש במשאבים הרבים והאדירים העומדים לרשותו על מנת לשרת את טובת האזרחים על ידי שימוש מושכל ויעיל יותר במשאבים אלו.
איגדנו בשבילכם כמה תוצרים מהקורס במכון אבני.
3D Carton | סדרה של צעצועים להרכבה עצמית | עיצוב של דנה קדוש
"המוצר מיועד לאספנים ומיוצר ע"י ילדים בסיכון. המוצר עשוי מחלקים המודפסים בהדפסת תלת ממד בשילוב חלקים מקרטון גלי אותם חותכים ואורזים הילדים."
סדרת מתלי בגדים בשילוב בטון וענפים | עיצוב של נועה שייר
"בישראל חיים כיום כ-800 אלף בני נוער בגילאים 12-18, כרבע מהם חיים במצבי סיכון שונים, בהם נפגעות זכויותיו של הילד ולרוב גם הביטחון העצמי, יחד עם היכולת ללמוד ולרכוש מיומנויות. הפרויקט יכול להוות חלק מהטיפול בילדים ועזרה בשילובם חזרה בקהילה, בעזרת מכירה של המוצרים שהכינו בעצמם יזכו למעט סיפוק, העלאת הביטחון והמורל. בחירת הצבי עם הענפים נבעה מהרצון ליצור סדרה המבטאת ייחודיות הפורצת מתוך המסגרת ולייצר הקבלה למושג TROPHY: אובייקט של צייד למטרת ספורט לאנשים ממה שנחשב כמעמד גבוה."
TETRIS | נרות צבעוניים | עיצוב של שי בן זוהר
"יצרתי נרות בהשראת משחק הטטריס בעקבות הכרות עם עמותת "שכולו טוב" בלוד לתעסוקה נתמכת ושיקום חברתי לאנשים עם נכויות והמפעל השיקומי "יוצרים אור" במודיעין אשר מעסיק פגועי נפש – שניהם מתרכזים בייצור נרות ושעווה."
משחק הטטריס עצמו אגב, הוכח כגורם מאיץ שיקום במקרים רבים של פגיעות נפש ופוסט טראומה. תוכלו לקרוא על כך במאמר של האטלנטיק כאן בלינק.
חרוזים ותכשיטים משקיות חטיפים | עיצוב של אבישג מליחי
"במשך שנתיים אספתי את שקיות החטיפים שאכלתי. האוסף גדל מתוך סקרנותי לעבודה בחומר ממנו עשויה השקית. ישנם סוגים שונים של חטיפים, גדלים שונים של שקיות בצבעים שונים. שקיות החטיפים אינן ניתנות למיחזור. בחרתי בקבוצת נערות המתמודדות עם הפרעות אכילה בתור עובדות בשרשרת הייצור. פרויקט זה ייתן מענה ע"י מגע בחומר והפיכתו לחומר גלם חדש ממנו בהמשך יכינו תכשיטים"
מזוזה מפרופיל אלומיניום | ים שדה
"שימוש חוזר בשאריות של פרופילי אלומיניום לעיצוב מזוזות בסגנון מינימליסטי. האיכויות המדידטיביות של שיוף ברמות עדינות שונות וחומר הגלם הממוחזר שהופך יוקרתי יותר ויותר עם הליטוש יכולות להתאים לאוכלוסיות רבות של מתמודדים. החלק הקטן אשר מחזיק את הקלף עשוי בהדפסת תלת מימד וסוגר את המוצר."
REAL MAMAZ | תבשילים ביתיים ממרכיבים טבעיים | עיצוב של שלומי עמר
"כשניגשתי לפרויקט היו לי מספר כיוונים ולאחר מחקר ושיחות גיליתי שכאשר מחזקים ומעצימים את הנשים בחברה כל החברה משתפרת וזוכה לשגשוג וזו המטרה העיקרית ליצור קהילות שעובדות ומתפקדות בזכות עצמן , הבט נוסף הוא שלרוב אימהות באזורים המדוברים לא יכולות לעבוד כי הן מטפלות בילדים ודואגות לבית. חיפשתי מתכונים אפריקאים קלאסיים וניקזתי את המרכיבים היבשים לצנצנת כאשר כל שכבה בצנצנת היא שלב נוסף בפס הייצור המייצר עוד מקום עבודה. בחרתי בשילובי צבעי רטרו חמים כדי להקנות למוצר אופי אישי. בעבודה הגרפית נעזרתי בטל קדוש חברה מעיצוב גרפי ויחד זיקקנו את המדבקות וההדפסים."
יותם העביר את הקורס בפעם הראשונה לתלמידי עיצוב מוצר במכללת אורט סינגלובסקי ובפעם השנייה לתלמידי עיצוב תעשייתי במכון אבני ופעם אחר פעם הפתיעו הסטודנטים עם רעיונות מקוריים, מחקר מעמיק הצעות לשיתוף של אוכלוסיות מגוונות, שיתופי פעולה עם סטודנטים ממחלקות שונות ואף יצרו קשר עם מפעלים חנויות עיצוב בשביל לחקור את קהל היעד.
זהו בדיוק הכוח של עיצוב איטי – לחבר, להרגיש, ללמוד וללמד.